Is een doorstroomverwarmer een goede keuze voor jouw verwarmingssysteem?

Geplaatst op 08-09-2023

Categorie: Huis, tuin en wonen

Ben je op zoek naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen? Dan heb je vast wel eens gehoord van een doorstroomverwarmer, ook wel bekend als een tankless waterverwarmer. In dit artikel gaan we dieper in op wat een doorstroomverwarmer is en bespreken we de voor- en nadelen ervan, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw verwarmingssysteem.

Wat is een doorstroomverwarmer?

Een doorstroomverwarmer is een apparaat dat water verwarmt op het moment dat het door het systeem stroomt, in plaats van het water constant op een bepaalde temperatuur te houden in een voorraadvat zoals bij traditionele boilers. Dit betekent dat je alleen warm water krijgt wanneer je het nodig hebt, zonder onnodige energieverspilling.

Voordelen van een doorstroomverwarmer:

  1. Een van de grootste voordelen van een doorstroomverwarmer is dat het energie-efficiënt is. Omdat het water pas wordt verwarmd op het moment van gebruik, wordt er geen energie verspild aan het constant opwarmen en warm houden van een grote hoeveelheid water in een opslagtank.
  2. Met een doorstroomverwarmer hoef je je geen zorgen te maken over het opraken van warm water, zelfs niet tijdens lange douches. Zolang er water en gas (of elektriciteit, afhankelijk van het type doorstroomverwarmer) beschikbaar zijn, kun je blijven genieten van warm water.
  3. Doorstroomverwarmers zijn compacter dan traditionele boilers, omdat ze geen groot opslagvat nodig hebben. Dit bespaart kostbare ruimte in je huis, vooral als je in een appartement of kleinere woning woont.

Nadelen van een doorstroomverwarmer:

  1. Hoewel doorstroomverwarmers op de lange termijn energie kunnen besparen, zijn de initiële kosten vaak hoger dan die van traditionele boilers. Je moet niet alleen betalen voor de aanschaf en installatie van het apparaat, maar mogelijk ook voor eventuele aanpassingen aan je leidingen en gasleidingen.
  2. Een doorstroomverwarmer levert warm water op basis van de stroomsnelheid. Als de waterdruk laag is, kan de warmwaterstroom ook lager zijn, wat kan resulteren in minder krachtige douches of problemen bij gelijktijdig gebruik van meerdere waterpunten.
  3. Doorstroomverwarmers kunnen regelmatig onderhoud nodig hebben om kalkaanslag en andere problemen te voorkomen. De levensduur van het apparaat kan worden beïnvloed door de waterkwaliteit en de mate van onderhoud.

Is een doorstroomverwarmer goed voor jou?

Of een doorstroomverwarmer goed voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Als je waarde hecht aan energie-efficiëntie, onbeperkt warm water en ruimtebesparing, dan kan een doorstroomverwarmer een uitstekende keuze zijn. Je moet echter ook rekening houden met de initiële kosten, de waterdruk in je huis en je bereidheid om regelmatig onderhoud uit te voeren.

Voordat je een beslissing neemt, is het verstandig om advies in te winnen bij verwarmingsexperts. Ze kunnen je helpen bepalen welk type verwarmingssysteem het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en budget. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw woonsituatie en wensen.