Pagina

Opbrengst benefietconcert voor Agriterra

Op vrijdag 7 december 2012 overhandigde fairtrade ambassadeur Yvonne Renckens namens de organisatie van het benefietconcert op 9 oktober jl. een cheque ter waarde van € 1000,00 aan directeur Kees Blokland van Agriterra.

Met deze opbrengst kan de landbouworganisatie UNAG in Nicaragua droogvloeren aanschaffen waarmee de rijstboeren de kwaliteit van de rijst kunnen verbeteren.

Deze kwaliteitsslag kan straks gemaakt worden door de rijst te sorteren na het oogsten, oftewel het kaf van het koren te scheiden. Dat kan door de oogst eerst te laten drogen op een droogvloer en daarna met een zeef alle bijproducten eruit te schudden. Deze bijproducten kunnen vervolgens gebruikt worden als veevoer. Er zijn een aantal boeren van een lidcoöperatie van UNAG die zo'n droogvloer en zeef gebruiken en nu gepelde rijst verkopen. Zij krijgen een hogere prijs voor hun rijst dan voorheen, toen ze hun rijst ongesorteerd, direct van het land verkochten aan een opkoper die de rijst sorteerde en een flinke winst opstreek voor de 'schone' rijst. Ook pinda- en sesamboeren kunnen hier gebruik van maken.

De opbrengst van het benefietconcert is door het Arnhemse bedrijf Four Digits verdubbeld en op vrijdag 7 december was het dan zover. Fairtrade ambassadeur Yvonne Renckens overhandigde namens de organisatie een cheque ter waarde van € 1000,00 aan directeur Kees Blokland van Agriterra.

Document acties