Pagina

Fairtrade gemeente

In januari 2011 heeft de gemeente Arnhem de eervolle titel van "Fairtrade gemeente" gekregen. De titel geeft aan dat in Arnhem niet alleen de lokale overheid, maar ook winkels, bedrijven, organisaties en inwoners bovengemiddeld veel aandacht besteden aan Fairtrade. Fairtrade of eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handel drijven. De titel houden is niet vanzelfsprekend, het afgelopen jaar heeft de werkgroep met inzet van vele vrijwilligers weer hard gewerkt om Fairtrade in Arnhem nog beter op de kaart te zetten.

Kernteamleden

Albert Hoekerswever (voorzitter)
T: 06 53 71 61 18
info@fairtradearnhem.nl

Michiel Wilhelm (secretaris)
T: 06 22 11 79 67
secretaris@fairtradearnhem.nl

Remco Schreuder (penningmeester)
penningmeester@fairtradearnhem.nl

Dion Vreman (communicatie) 
communicatie@fairtradearnhem.nl

Document acties

Fairtrade fabel

Er bestaan hardnekkige vooroordelen over fairtrade, net als ingewikkelde vragen. Vind jij het ook zo lastig om daarop te reageren? Hier lees je de meest voorkomende fabels én een gepast antwoord dat je erop kunt geven. Mis je iets? Stuur een mailtje en wij verwerken ook jouw probleem. Zo sta je als werkgroeplid Fairtrade Gemeente nooit met je mond vol tanden!

Max Havelaar is een merk

Max Havelaar is geen merk, maar een keurmerk. Het geeft consumenten de garantie dat een product ook echt eerlijk is geproduceerd en verhandeld. Veel producten en merken dragen dit keurmerk.

Fair Trade Original, Max Havelaar en Wereldwinkels: dit is één club

Dit zijn drie verschillende organisaties. Fair Trade Original is een merk. Max Havelaar is het keurmerk dat laat zien dat een product aan fairtrade criteria voldoet. Wereldwinkels zijn een van de plekken waar je fairtrade producten kunt kopen.

Fairtrade koffie is niet zo lekker als andere koffie

Dat is onzin. In Nederland zijn er circa 20 koffiebranders die koffie met het Max Havelaar keurmerk produceren. Alle denkbare koffiesoorten, in elke gewenste kwaliteit, kunnen inmiddels onder eerlijke handelsvoorwaarden worden ingekocht.

Je kunt beter streekproducten dan fairtrade producten kopen

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Van producten die Nederlandse boeren telen/maken, kun je natuurlijk de streekvariant kopen. Een aantal producten komt altijd uit zuidelijke landen. Kies voor deze de fairtrade variant. Op deze manier concurreert fairtrade niet met de lokale boeren.

Fairtrade producten zijn duur

Fairtrade producten zijn niet per definitie duurder. Soms zijn andere producten inderdaad goedkoper. Fairtrade betaalt namelijk altijd een eerlijke prijs aan de boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Een prijs die hen in staat stelt op eigen kracht duurzaam te ontwikkelen. Voor andere producten is dat niet altijd het geval, en daardoor kunnen deze producten in de winkel goedkoper zijn.
Als je een fairtrade product koopt, weet je dus zeker dat iedereen, inclusief de mensen in ontwikkelingslanden, een goed loon aan het product hebben verdiend.
Tip: Zoek voorbeelden in je eigen gemeente welke fairtrade producten evenveel, of misschien minder kosten dan de niet-fairtrade variant. Dan kun je erbij vermelden: Ik was laatst aan het winkelen in…’

De opbrengst van fairtrade producten gaat alleen naar Westerse bedrijven

Fairtrade staat voor ontwikkelingshandel. Bij handel moeten alle schakels winst kunnen maken. Dus inderdaad ook de bedrijven in het noorden. Dit gebeurt in reguliere handel, maar ook in eerlijke handel. Het verschil is dat je bij fairtrade zeker weet dat alle schakels, en dus ook de producenten in ontwikkelingslanden winst maken. Dit komt door de eerlijke prijs.

Max Havelaar, Utz Certified en Rainforrest alliance zijn allemaal hetzelfde

Dit zijn drie verschillende systemen. Ieder systeem beoordeelt op zijn eigen manier of een product een bijdrage levert aan een betere wereld. Max Havelaar is van deze drie echter de enige die voldoet aan de internationale Fairtrade criteria. Daarmee is Max Havelaar het enige keurmerk dat daadwerkelijk staat voor people, planet en profit.
Utz Certified en Rainforrest Alliance zijn geen slechte initatieven, maar wel anders. Zij voldoen niet aan de Fairtrade criteria en vallen daarom ook niet onder de voorwaarden van Fairtrade Gemeenten.

Als consument kies je altijd of voor fairtrade of voor een groen product

Fairtrade staat voor eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Bij de productie en het transport van fairtrade spullen proberen importeurs en producenten het milieu zo min mogelijk te belasten. Ze vervoeren bijvoorbeeld producten per boot in plaats van met het vliegtuig en ze gebruiken zo min mogelijk giftige stoffen.
Tegenwoordig bestaan er ook steeds meer groene fairtrade producten. Bijvoorbeeld producten die zowel het keurmerk voor fairtrade (Max Havelaar) als een milieukeurmerk (EKO) dragen. Ook steeds meer handnijverheidsproducten zijn gemaakt van gerecycled materiaal of geproduceerd met behulp van duurzame energiebronnen (zoals windkracht of biogas).

Max Havelaar keurmerk is alleen voor voedingsproducten

Het keurmerk Max Havelaar ontwikkelt voor ieder product specifieke fairtrade criteria. Een aantal jaar geleden kon het keurmerk daarom alleen worden toegepast op voedingsproducten zoals koffie, cacao, en fruit. Inmiddels bestaan er ook bloemen en katoen met Max Havelaar keurmerk.

Veel producten in de Wereldwinkel hebben geen Max Havelaar keurmerk en zijn dus niet fairtrade

Het keurmerk Max Havelaar ontwikkelt voor ieder product specifieke fairtrade criteria. Op dit moment heeft Max Havelaar nog geen criteria ontwikkeld voor handnijverheidsproducten (denk aan tassen, vazen en speelgoed). De Wereldwinkel wil er toch zeker van zijn dat de producten in de winkel voortkomen uit eerlijke handel. Daarom heeft de Wereldwinkel een eigen erkenningssysteem ontwikkeld voor handnijverheidsproducten. Alle leveranciers van de Wereldwinkels worden gecontroleerd of zij voldoen aan internationale fairtrade voorwaarden.
De Nederlandse Wereldwinkels proberen met internationale organisaties te zorgen dat er snel een internationaal keurmerk voor eerlijke handnijverheid komt.

Fairtrade is ontwikkelingshulp

Fairtrade is ontwikkelingshandel en niet ontwikkelingshulp. Door middel van fairtrade krijgen boeren en producenten een eerlijk loon voor hun werkzaamheden. Ook zorgt fairtrade voor langdurige handelsrelaties. Daardoor kunnen boeren en producenten zelf investeren in hun toekomst: hun bedrijf, familie en omgeving.
Door in Nederland fairtrade producten te kopen investeer je dus automatisch in een betere toekomst voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

De Fairtrade Gemeente campagne promoot alleen Max Havelaar, het keurmerk voor fairtrade.

In de Fairtrade Gemeente campagne staan fairtrade producten centraal. Dat zijn bijvoorbeeld alle producten met het Max Havelaar keurmerk, producten die te koop zijn in Wereldwinkels, en producten van het bedrijf Fair Trade Original. Daarnaast tellen in de Fairtrade Gemeente campagne ook andere initiatieven mee, zoals MSC (duurzame vis), FSC (duurzaam hout) Made By en Fair Wear Foundation (eerlijke kleding). De Fairtrade Gemeente campagne richt zich namelijk primair op die systemen die, in hun sector, het meest bijdragen aan armoedebestrijding via handel. Daarbij vindt Fairtrade Gemeente het belangrijk dat de systemen er zoveel mogelijk zorgen dat kleine boeren, producenten en arbeiders uit ontwikkelingslanden toegang krijgen tot de markt. De eerder genoemde initiatieven, MSC, FSC, en ook Max Havelaar, sluiten het meest aan bij deze uitgangspunten.

Document acties

faitrade week 2015

faitrade week 2015
Volledige weergave van afbeelding: 18.2 KB | View image Bekijken Afbeelding downloaden Download
Document acties

Eerlijke koffie tijdens Fair Trade Week in mei

Noteer in de agenda alvast: Fair Trade Week van 7 tot en met 14 mei. Op zaterdag 14 mei is het World Fair Trade dag. Doe mee en organiseer een Coffee break!

Noteer alvast in de agenda: Fair Trade Week 2016 van 7 t/m 14 mei en op 14 mei World Fairtrade Day. Ook Arnhem doet mee: met fair Trade Coffee breaks.

Jij kunt ook een Coffee Break organiseren, bijvoorbeeld voor collega’s op je werk. Rondom World Fairtrade Day worden in ruim 20 landen Fairtrade Coffee Breaks georganiseerd. Daarmee drinken we samen een recordaantal kopjes eerlijke koffie.
 

Koffieboeren worstelen enorm met klimaatverandering. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Via de internationale Fairtrade Challenge kunnen we boeren een steun in de rug geven.

Je kunt je coffee break aanmelden via: www.fairtradechallenge.nl, en op Twitter/Facebook/Instagram zijn de acties op 7-14 mei via #fairtradechallenge te delen.
Natuurlijk kun je ook op andere manieren je inzet voor eerlijke handel laten zien. Bijvoorbeeld door reclameacties voor fairtrade producten, door aandacht via social media of door ludieke acties binnen je bedrijf, organisatie of school. 
In Arnhem spannen we ons al jaren in voor (meer) eerlijke handel. Ook jij draagt daaraan bij, net als veel andere organisaties, bedrijven en scholen wereldwijd.

Wanneer je vragen hebt ondersteunen wij je als werkgroep Fairtrade Arnhem graag. Neem daarvoor contact met ons op door een mail te sturen naar info@fairtradearnhem.nl.
Werkgroep Fairtrade Arnhem: Rico van der Schee, Remco Schreuder, Marlies Hallingse, Yvonne van Hamersveld, Yvonne de Jong, Dion Vreman, Rob Chevallier, Leo de Groot, Rob van Sprang, Michiel Wilhelm


Document acties
Document acties