Nieuws
Arnhem op EerlijkWinkelen
De liefhebber van eerlijk, biologisch en duurzaam winkelen kan sinds kort voor een overzicht van alle hotspots in Arnhem terecht op de app en website van EerlijkWinkelen. EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fairtrade, biologische en/of tweedehands producten verkopen.
EerlijkWinkelen app en website
Ruim 1.400 winkels in meer dan 50 gemeenten zijn te vinden in handzame EerlijkWinkelen app en op de website. Arnhem was tot voor kort hier niet op aangesloten. Bloei! in Arnhem en Fairtrade Arnhem hebben de handen ineen geslagen om hier verandering in te brengen. Inmiddels zijn 41 Arnhemse winkels en horecagelegenheden te vinden op de website en in de app.
De app is te downloaden op Iphones en Android telefoons, de website is te raadplegen op www.eerlijkwinkelen.nl.
Document acties
Rijnstate is Nederlands eerste Fairtrade ziekenhuis!
Om de titel te behalen is het ziekenhuis overgegaan op de inkoop van diverse Fairtrade producten. Koffie, thee en producten in de personeelskantine zijn inmiddels Fairtrade. En ook de bezoeker van het ziekenhuis kan binnenkort in de cadeauwinkel terecht voor 'eerlijke' producten. Behalve het gebruik van Fairtrade producten, beoordeelde de jury het ziekenhuis ook op communicatie over Fairtrade en acties die zij hebben ondernomen om zich in te spannen voor meer (aandacht voor) eerlijke handel.
Het initiatief om de titel te behalen vloeit voort uit de samenwerking tussen het Arnhemse ziekenhuis, de stichting Fairtrade Arnhem en Stichting Pani. Via deze stichting schakelde Rijnstate enkele jaren geleden voor de aankoop van babymutsjes over naar een productie tegen gegarandeerd eerlijke lonen van producenten in Bangladesh. Dit werd de aanzet om, in afstemming met de Stichting Fairtrade Arnhem, toe te werken naar de titel Fairtrade Ziekenhuis.
Document acties
Leerlingen Montessori College krijgen les over eerlijke handel
De werkgroep Fairtrade Arnhem verzorgt, in samenwerking met enkele enthousiaste partners, de lessen.
Tijdens de keuzecursus krijgen de leerlingen informatie over eerlijke handel in het algemeen, maar ook over specifieke producten zoals koffie en chocolade. Ze brengen daarvoor bezoek aan onder andere koffiebrander Peeze en de WAAR winkel. Het doel is om de leerlingen te informeren en om bewustwording tot stand te brengen. Onder welke omstandigheden wordt het product gemaakt dat de leerling gebruikt? En hoe kan hij of zij daar zelf invloed op uitoefenen?
Het Montessori College heeft al enkele jaren de titel 'Fairtrade school' en heeft daardoor nauw contact met de werkgroep Fairtrade Arnhem, die aangesloten bedrijven ondersteunt en met hen werkt aan meer aandacht voor eerlijke handel.
Document acties
11 september 2016 vindt alweer de 31ste editie van de Bridge to Bridge plaats en wij doen weer mee!
Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor Fair Trade en de doelstellingen. Tijdens de Bridge to Bridgeloop is ook een stand van ons te vinden met promotiemateriaal.
Estafette
Voor de deelnemers die na het lopen wel wat energie kunnen gebruiken delen we biologische Fair Trade bananen uit. De bananen zijn gesponsord door Estafette, de biologische eetwinkel aan de Steenstraat. Behalve biologisch probeert Estafette ook op andere manieren hun producten zo duurzaam mogelijk in de kopen. Ze houden daarbij bijvoorbeeld ook rekening met milieuaspecten van non-food producten, energieverbruik bij de productie, vervoer over afstand en de arbeidsomstandigheden van werknemers. (Estafette Facebook: Estafettewinkel, Estafette Twitter: Estafettewinkel)
Regardz
Regardz verzorgt de lunchpaketten voor de Fair Trade lopers. Bij Regardz kunt u terecht voor een locatie voor uiteenlopende bijeenkomsten, van kort overleg, brainstorm of vergadering tot flexwerkplek. Ze verzorgen alles wat uw vergadering nodig heeft: van gratis wifi en goede koffie tot vakkundig personeel en uitstekende catering. (Regardz facebook: HartigArnhem, Regardz Twitter: WTC Arnhem)
Fair Trade tent
Bent u benieuwd hoe u zelf bij kan dragen aan eerlijke handel, of wilt u weten hoe uw eigen bedrijf, vereniging of instelling Fair Trade kan worden? Kom dan tijdens de Bridge to Fair actie langs op bij Fair Trade tent en vraag onze vrijwilligers om informatie. Samen maken we de wereld een stukje beter!
Document acties
Eerlijke koffie tijdens Fair Trade Week in mei
Noteer alvast in de agenda: Fair Trade Week 2016 van 7 t/m 14 mei en op 14 mei World Fairtrade Day. Ook Arnhem doet mee: met fair Trade Coffee breaks.
Jij kunt ook een Coffee Break organiseren, bijvoorbeeld voor collega’s op je werk. Rondom World Fairtrade Day worden in ruim 20 landen Fairtrade Coffee Breaks georganiseerd. Daarmee drinken we samen een recordaantal kopjes eerlijke koffie.
Koffieboeren worstelen enorm met klimaatverandering. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Via de internationale Fairtrade Challenge kunnen we boeren een steun in de rug geven.
Je kunt je coffee break aanmelden via: www.fairtradechallenge.nl, en op Twitter/Facebook/Instagram zijn de acties op 7-14 mei via #fairtradechallenge te delen.
Natuurlijk kun je ook op andere manieren je inzet voor eerlijke handel laten zien. Bijvoorbeeld door reclameacties voor fairtrade producten, door aandacht via social media of door ludieke acties binnen je bedrijf, organisatie of school.
In Arnhem spannen we ons al jaren in voor (meer) eerlijke handel. Ook jij draagt daaraan bij, net als veel andere organisaties, bedrijven en scholen wereldwijd.
Wanneer je vragen hebt ondersteunen wij je als werkgroep Fairtrade Arnhem graag. Neem daarvoor contact met ons op door een mail te sturen naar info@fairtradearnhem.nl.
Werkgroep Fairtrade Arnhem: Rico van der Schee, Remco Schreuder, Marlies Hallingse, Yvonne van Hamersveld, Yvonne de Jong, Dion Vreman, Rob Chevallier, Leo de Groot, Rob van Sprang, Michiel Wilhelm
Document acties
Vierde plaats Fair Trade team
Al voor de start van de businessrun was er veel aandacht voor Fair trade. Op het marktplein deelden de kinderen van de Montessori school Fair trade promo materiaal uit. Ook de fotoshoot van het voltallige fair trade team trok veel bekijks.
De twee bananenlopers van het businessteam vielen op in het startvak en tijdens de wedstrijd. En ook bij de finish was er veel aandacht voor de fair trade lopers. Het businessteam eindigde als vierde van de 73 teams in de wedstrijd over 4,8 kilometer met een scherpe totaaltijd van minder dan een uur.
Document acties
Latin Fair trade dag
Op 27 juni was Fair Trade Arnhem met een stand aanwezig op de Latin Fair Trade dag, op het plein tegenover de Rozet. Wethouder Henk Kok opende het evenement dat opgezet werd in samenwerking met de Wereldwinkel Arnhem.
Document acties
Rijnstate steekt haar nek uit voor Fairtrade
Vrijdag 1 mei kreeg bestuurder Jankees Cappon van Rijnstate bij de giraffen van Burgers’ Zoo 2500 Fairtrade babymutsjes overhandigd door wethouder Henk Kok. Elke baby die vanaf 1 mei in Arnhem wordt geboren krijgt dit mutsje. De mutsjes zijn handgemaakt door moeders in Bangladesh. Met de aankoop van deze fairtrade mutsjes laat Rijnstate opnieuw zien dat het ziekenhuis duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord handelen hoog in het vaandel heeft. De babymutsjes zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Rijnstate, de Arnhemse stichtingen Pani en Fairtrade, het Montessoricollege en gemeente Arnhem. Rijnstate laat hier mee zien dat Fairtrade kan en hoopt andere partijen in Arnhem hiermee te inspireren.
“Quote Jankees Cappon: Waarom is fairtrade belangrijk voor het ziekenhuis?”
Overal in de wereld worden baby’s geboren, met heel andere kansen bij de start van hun leven. Dit project verbindt vrouwen van verschillende kanten uit de wereld. Door de mutsjes in Bangladesh fair-trade te maken, biedt het project kansen aan vrouwen. De mutsjes zijn van vrouwen en door vrouwen.
"Quote Hilde van Dijk, oprichter van Stichting Pani: “Doordat de inkopers van Rijnstate hun nek uitsteken, konden ‘onze’ Bengaalse dames hun kwaliteiten bewijzen. Deze 2500 mutsjes leverden al 3 maanden inkomsten op voor 25 vrouwen. We hopen met dit project nog veel meer instanties te motiveren op zoek te gaan naar fairtrade mogelijkheden voor hun dagelijkse producten.”
“Quote wethouder: Samenwerking levert synergie. Geweldig dat deze Arnhemse partijen elkaar weten te vinden, en de durf hebben om ook werkelijk aan de slag te gaan. Een inspiratie voor het land”
Bekijk de film van de officiële start van dit project
StichtingPani zet zich in voor Bangladesh. Pani is het Bengaalse woord voor water: het fundament van leven. Wij geloven dat hulp begint met de basis (water, hygiëne,school), maar heeft pas echt zin als dit leidt tot zelfstandigheid. StichtingPani streeft hiernaar met de Learn.Work.Shop (LWS) waarin kinderen educatiekrijgen. Volwassenen krijgen ambachtsopleiding waarin producten worden gemaakt waardoor het project zichzelf terug verdient. Het hoogste doel van de stichting is dat de LWS zelfstandig draait en geen Nederlandse hulp meer nodig is.
www.stichtingpani.nl
Document acties
9 mei World Fair Trade day in Arnhem
Ook in Arnhem stunten winkeliers met prijzen als 99 cent voor een kilo bananen. Dat mag natuurlijk. Maar wat krijgen boerenorganisaties en plantages nu eigenlijk voor een kilo bananen? Die vraag stond centraal tijdens de World Fair Trade week (2 t/m 10 mei). In Arnhem was het Fair Trade team op 9 mei actief bij de biologische eetwinkel Estafette in het centrum.
Uit onderzoek is gebleken dat 84% van de Nederlanders wil dat 'hun' bananenboeren een inkomen verdienen waar ze van kunnen leven. Daarvoor moet een supermarktketen minimaal 40 cent per kilo bananen betalen. Zij moeten transparant zijn over de prijs die zij betalen aan bananenboeren. Het is vervolgens aan de consument om te beoordelen of zij dat genoeg vinden. Zoniet, dan hopen we dat supermarkten onder druk van consumenten hun inkoopbeleid gaan veranderen.
Document acties
Klimaat neutrale koffie bij JUMBO
Vanaf 24 november verkoopt Jumbo Supermarkten koffie, die niet alleen biologisch en fairtrade gecertificeerd, maar ook klimaatneutraal is. Dit is dankzij een uniek programma in Ethiopië, in samenwerking met Stichting Max Havelaar.
Klimaatneutrale koffie betekent dat de koffieproductie geen schadelijke gevolgen heeft voor het klimaat. Dit houdt in dat alle partijen in de koffieketen hun CO2-uitstoten verminderen waar mogelijk, de rest wordt gecompenseerd door het kopen van emissierechten van de koffieboeren in Ethiopië.
Klimaatverandering is wereldwijd het belangrijkste milieuprobleem. Met name boeren in ontwikkelingslanden worden hard getroffen. Jumbo is partner geworden in het koffiebos-programma dat Max Havelaar in samenwerking met ICCO, een coöperatie die wereldwijd werkt aan het verbeteren van mensenrechten en bestaanszekerheid, is gestart in Ethiopië. Hier ligt de oorsprong van arabica koffie. Het doel van dit unieke project is koffieboeren ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan.
Kijk hier voor meer informatie over koffiebos-programma of klimaatneutrale koffie.
Document acties
AH-XL wint Arnhemse Eco-award
"Albert Heijn heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en schenkt veel aandacht aan een duurzaam assortiment," aldus een aangenaam verraste Henk van Deelen van AH XL.
Milieudefensie Arnhem en de Arnhemse Fairtrade werkgroep hebben in de periode van 5 september tot en met 6 oktober 2014 voor het zesde achtereenvolgende jaar het aantal biologische en fairtrade producten geteld in een aantal Arnhemse supermarkten geteld.
Doel van de tellingen is supermarkten stimuleren tot het vergroten van het aanbod biologische en fairtrade producten.
Document acties
Kickoff Fairtrade gemeente Nijmegen op 1 november groot succes
Tijdens de kickoff was de werkgroep Fairtrade Arnhem aanwezig om Nijmegen uit te dagen eveneens de titel FairTrade Gemeente te behalen. De gemeente Arnhem verwief deze titel jaren geleden en prolongeerde deze onlangs.
De werkgroep Nijmegen kijkt terug op een geslaagde Kick Off van hun streven de Fairtrade gemeente titel te bemachtigen. De voorzitter van de werkgroep Arnhem overhandigde de uitdaging aan Nijmegen. Ook zijn er 2 rondgangen met winkelwagens door de binnenstad gehouden. Dit zijn mooi gevulde wagens geworden, die ingezet zullen worden tijdens de volgende actie van de werkgroep Nijmegen, het Duurzaamheidscafe op 25 november a.s.
Op de Fairtrade Nijmegen Facebook pagina zijn foto's/posts geplaatst.
Document acties
Levendige netwerkbijeenkomst bij Kweekland over MVO
Na een warm welkom door voorzitter Rico van der Schee startte Sebastiaan Hetterschijt, consultant bij Q-point, met zijn presentatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Presentatie MVO
Allereerst werd gesproken over wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? De zeven MVO principes kwamen aan de orde en het identificeren/betrekken van stakeholders werd besproken.
Evenals de manier waarop je met MVO kunt gaan beginnen. Geen oproep tot het aanvragen van certificering maar gewoon doen! De MVO-prestatieladder, zie www.mvoprestatieladder.nl, werd gepresenteerd en diverse indicatoren.
Er was volop gelegenheid tot het stellen van vragen waar gretig gebruik van werd gemaakt.
Download de presentatie over MVO.
Bridge to Fair
Vervolgens werden de ruilaanbiedingen die tijdens Bridge to Bridge door verschillende ondernermers zijn aangeboden onder de aanwezigen geruild. O.a. MVOplossingen gaat op bezoek bij Rijnstate Ziekenhuis om te ruilen en AiconImpact ruilt met Bloei in Arnhem. Experts van de Gemeente Arnhem gaan een energyscan ruilen met Citam in Arnhem. Alle deelnemers ontvingen een FairGoodie bag samengesteld door Y Fair Productions.
PUURland
Tot slot vertelde de gastheer van deze bijeenkomst, Steven Koster over zijn concept PUURland. PUURland is gevestigd in de stadstuin Kweekland. Wekelijks kun je kiezen uit 4 complete maaltijden op basis van regionale producten van het seizoen. De complete maaltijden worden bezorgd of kunnen in de tuin worden afgehaald. Daarnaast heb je keuze uit diverse 'losse' producten als biologische kaas, fruitsappen, broodbeleg etc..
Borrel
Afsluitend was er een hapje, een drankje en tijd voor een gesprek.
Document acties
Bridge to Fair groot succes
20 ruilaanbiedingen
Totaal zijn er 20 aanbiedingen ontvangen. Zowel bedrijven als particulieren hebben een ruilaanbod gedaan tijdens de actie Bridge to Fair. Iedereen die bij de stand tijdens de Bridge to Bridge loop een flyer inleverde, ontving een goodiebag. Deze goed gevulde fair goodiebags zagen er prachtig uit en zorgden er zeker ook voor dat mensen nieuwsgierig werden bij de stand.
Fairtrade bananen
De wandelende fairtrade bananen kregen veel bekijks en waren werkelijk een eyecatcher op het plein.
Het grote lichtscherm op de markt vertoonde het Fairtrade Arnhem logo en ook het interview met Fairtrader Leo als banaan werd vertoond.
Fairtrade lopers
Het team Fairtraders dat meeliep met de Bridge to Bridge loop eindigde op de 12e plaats (vd 32 teams).
Kortom het was zeer een geslaagde dag. We zijn weer even gezien en bij veel mensen inmiddels ook herkend als Fairtrade Gemeente Arnhem.
'Oogsten' tijdens Fairtrade netwerkevent 24 september a.s.
De aanbieders krijgen vooraf bericht over de gemaakte match. Tijdens het Fairtrade/Sharetrade netwerkevent op 24 september a.s. worden zij met elkaar in contact gebracht.
Ook aanwezig zijn?
Meld je aan! Mail naar secretaris@fairtradearnhem.nl
Deze keer zijn we opnieuw op een bijzondere locatie: stadstuin Kweekland.
Voor het programma zie Agenda
Document acties
Zes aanbieders Bridge to Fair bekend
Een aantal bedrijven/organisaties heeft hun aanbod al ingeleverd:
- SVBE Wijn Professionals
- Bakkerij Tom van Otterloo
- Albert Hoekerswever van HigHopes M-power company
- MVOplossingen Adviesbureau strategische MVO
- gemeente Arnhem
- Bloei in Arnhem
Wat zij aanbieden blijft nog een verrassing.
Doe ook mee!
Kom 14 september a.s. naar de stand van Fairtrade Arnhem op de markt tijdens Bridge tot Bridge en bied je product of dienst aan.
Meer info zie bij Nieuws.
Document acties
Bridge to Fair tijdens Bridge to Bridge loop 14 september a.s
Wat is Bridge to Fair?
Op 14 september tijdens de Bridge to Bridge loop organiseert Fairtrade Arnhem de actie ‘Bridge to Fair’ op de markt. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kunnen Arnhemse organisaties en bedrijven een product of dienst aanbieden in ruil voor een onbekend tegenbod. Fairtrade Arnhem wil hiermee de Arnhemse deeleconomie bevorderen en organisaties en bedrijven tegelijk de kans bieden hun product of dienst te promoten via hun netwerk.
Fairtrade Arnhem staat met een kraam op de markt waar het aanbod op de actieflyer kan worden ingevuld. Daarna gaan we de inzendingen matchen en brengen we de deelnemende bedrijven en organisaties met elkaar in contact. Tijdens de Fairtrade netwerkbijeenkomst op 24 september in de stadstuin Kweekland maken we de ‘oogst’ van de actie bekend en zetten we de gelinkte personen/organisaties in het zonnetje.
Arnhemse bedrijven en organisaties kunnen kosteloos deelnemen aan de actie en zo op een verrassende manier hun netwerk uitbreiden. Elke deelnemer aan de actie ontvangt een goodiebag.
Ook ruilen?
Leerlingen van de eerste Arnhemse Fairtradeschool het Montessori college zijn op 14 september in de stand aanwezig om de aanbiedingen te registreren.
Waarom meedoen?
- Je ondersteunt de Fairtrade-visie
- Je promoot je eigen organisatie
- Je wordt gelinkt met nieuwe contacten
- Het is kosteloos
Hoe doe je mee?
Kom op 14 september a.s. naar de stand op de markt en lever je aanbod in bij de leerlingen van de eerste Arnhemse fairtradeschool het Montessori college.
In de stand geven we ook informatie over Fairtrade, Bloei in Arnhem, de Milleniumdoelen én de ruilactie Bridge to Fair.
Document acties
Impressie netwerkbijeenkomst Fairtrade Arnhem
Document acties
Support deelname Nudge Leadership Challenge en draag bij aan MVO bij Rijnstate Ziekenhuis
Waarom ik wil meedoen
Ik droom van een duurzame samenleving, waarin zoveel mogelijk mensen hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheden kennen en nemen. Waarom ik denk dat dat nodig is? Over 20 jaar is een tweede aardbol nodig om in alle moderne behoeften te voorzien die we samen hebben. Ik vind dat er iets moet veranderen!
Mijn persoonlijke ambitie is hieraan bij te dragen door mensen te inspireren, te verbinden en aan te zetten tot actie. Zowel thuis als op mijn werk houd ik mij steeds bewuster bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), wat ik liever vertaal naar maatschappelijk verantwoord leven :-)
Wat houdt de Nudge Leadership Challenge in
Nudge betekent 'zetje' en staat voor New Union for the Development of a Green Economy. Het duurzame consumentenplatform Nudge organiseert in samenwerking met TSM businesschool de Nudge Leadership Challenge. Deze prestigieuze competitie is voor de jonge leiders van de toekomst om zich te bekwamen als leider, te werken aan persoonlijke groei en de verwezenlijking van duurzame organisatiedoelstellingen.
Ik wil een leider zijn op het gebied van duurzaamheid. Tijdens de challenge verwacht ik inspiratie, kennis en inzicht in mijn ontwikkelpunten op te doen. De opgedane kennis en de contacten die zullen ontstaan ga ik inzetten om met Rijnstate te werken aan een maatschappelijk verantwoorde organisatie.
Geloof je in mij?
En wil je mij steunen en bijdragen aan een iets mooiere wereld? Alle beetjes helpen. Daarnaast loot je vanaf een bedrag van €10,- mee naar een kadobon ter waarde van €30,- van Fair + Fair (neem eens een kijkje op www.fairandfair.nl)
Indien ik meer dan €1000,- inzamel schenk ik het bedrag dat hierboven komt aan de voedselbank.
Meer informatie over mijn ambities?
Ik vertel je graag meer over mijn ambities. Je kunt mij bereiken via kirstenwesterveld@hotmail.com
Meer informatie over Nudge lees je op www.nudge.nl. Ben je al overtuigd en wil je een bedrag overmaken, dan kan dit op rekening NL97RABO.0386.1682.10 t.n.v. K.Westerveld.
Document acties
Bloei! in [Arnhem] Fairtrade event op Roof Garden
Wilma Mulder vertelde de ruim 50 aanwezigen over het Bloei! Initiatief. Zij deed een oproep om gebruik te maken van de website www.bloeiinarnhem.nl en hier ook actief input voor te leveren. De presentatie sloot mooi aan op de ShareTrade gedachte om binnen het netwerk van Fairtrade Arnhem kennis en contacten te gaan delen op een gezamenlijk platform. De netwerkbijeenkomst was opnieuw een groot succes.
Bloei! In [Arnhem]
Doel van Bloei! in [Arnhem] is om het centrale platform te worden waarop al het groene en duurzame nieuws in de stad zichtbaar wordt en waar fair zakendoen uitgangspunt is. Bloei in Arnhem biedt een podium aan groene initiatieven en daarmee tegelijkertijd een overzicht hiervan aan de inwoners en ‘groene’ consumenten. Zo dragen we samen bij aan de verdere ontwikkeling van Arnhem als groene en duurzame stad, waar inmiddels heel veel gebeurt op dit terrein.
Arnhem en Fairtrade
In Arnhem zijn veel actieve, betrokken bewoners en ondernemers, die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een bloeiende stad. Denk aan groene daken, wijkmoestuinprojecten en stadslandbouw. Ook zijn er groene energieprojecten, educatieve pakketten voor kinderen en er is veel belangstelling om veel meer zaken Fair Trade te gaan doen.
Bloei! in [Arnhem] brengt deze initiatieven samen met de Stichting Fairtrade en andere vernieuwende partijen voor het voetlicht. Waar mogelijk leggen we samen verbindingen. Zoals op Roof Garden waar allerlei matches plaatsvinden. Daarnaast is er de Bloei evenementenagenda (digitaal én op papier) waarmee we groene, duurzame evenementen onder de aandacht brengen.
Meewerken aan een bloeiende stad? Deel je ideeën, tips en nieuws met ons en en geef je mening via het Bloei! forum: http://www.bloeiinarnhem.nl/forums/topic/wat-zijn-jouw-ideeen-en-wensen-voor-een-bloeiende-stad/
Document acties
Programma ontbijtbijeenkomst World Fair Trade Day bekend!
Zaterdag 10 mei is het World Fair Trade Day. De 100 Nederlandse Fairtrade Gemeenten (in wording) organiseren vele activiteiten om aandacht te vragen voor de ruime keuze aan fairtrade producten en de vele mensen en organisaties die inmiddels in hun koopgedrag bewust rekening houden met boeren en producenten in ontwikkelingslanden.
Fairtrade Arnhem doet dit met het organiseren van een Fairtradeontbijt voor haar deelnemers en belangstellenden.
Programma
9.00 uur Inloop Stadsvilla, Sonsbeekpark te Arnhem
9.30 – 11. 00 uur Fairtrade ontbijt
- Tijdens het ontbijt zal Rico van der Schee, voorzitter Fairtrade Arnhem, kort vertellen waar we op dit moment mee bezig zijn en de toekomstige acties.
- Kirsten Westerveld, van ziekenhuis Rijnstate vertelt over ‘Het Arnhempje’, een heus Arnhems fairtrade product in wording. Wat is het ‘Arnhempje’ wat is er gerealiseerd en hoe verder met de ontwikkeling van het ‘Arnhempje’. Wil je weten hoe het concept het ‘Arnhempje’ is ontstaan? Bekijk het filmpje op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=N6fdQr2J0sY
Aanwezigen hebben volop de gelegenheid te laten weten waar een ShareTrade ‘handje/hulp’ gebruikt kan worden, welke fairtrade-actie er op stapel staat en te netwerken tijdens dit ontbijt.
Document acties
Interview voorzitter Fairtrade Arnhem bij RTVArnhem
Op 1 mei jl. heeft de voorzitter van Fairtrade Arnhem uitgebreid gesproken over Fairtrade, het keurmerk Max Havelaar, de netwerkbijeenkomsten die zij organiseren voor haar deelnemers en belangstellenden. Ook activiteiten die gefaciliteerd worden door Stichting Fairtrade Arnhem kwamen aan de orde.
Niet gehoord? Beluister het interview alsnog!
Document acties
Netwerkbijeenkomst Fairtrade Arnhem groot succes
Rico van der Schee, voorzitter van het bijna volledig vernieuwde kernteam, introduceerde dit team en gaf de visie voor de komende jaren weer.
Rob Gietema, van Four Digits, presenteerde de nieuwe website van Fairtrade Arnhem. De website is door hen gerealiseerd.
Tom van Otterloo, eigenaar van de gelijknamige bakkerij, vertelde over zijn MVO-beleid en zijn co-creatieproduct Het Hommeltje werd besproken én geproefd.
Onder het genot van een hapje, dat werd verzorgd door Dynamic Foodshowroom, en een drankje werd er vervolgens uitgebreid met elkaar kennisgemaakt.
Document acties
Gastles over Fairtrade bij Weekendschool
De tweedejaarsleerlingen van de Weekendschool Arnhem hebben samen met Timmo Terpstra en Roy Scheepers van Peeze nagedacht over fairtrade handelen en hebben met het lespakket gewerkt.
Ze hebben de opdrachten met het autootje over recycling gedaan en zelf producten van gerecycled materiaal bedacht. Deze hebben ze vervolgens aan elkaar gepresenteerd. Leuke voorbeelden zijn o.a. een voetbalschoen, waxinelichthouder, etc.
Voor het verslag en een leuke foto kunnen jullie de blog van de tweedejaars bekijken op de website: http://www.leukomteleren.nl/fairtrade/
Document acties
Het Arnhemse Peeze lanceert uniek theeconcept ‘Communitea’
Bijzonder is dat het ontwerp van het theeconcept mede tot stand kwam met hulp van de lokale Sri Lankaanse bevolking. Ronduit uniek is het feit dat iedere kop thee vergezeld gaat van een briefje van iemand die in Sri Lanka bij de theeproductie betrokken is. Peeze streeft ernaar zo de connectie te maken tussen de oorsprong van de thee en de consument.
Link met Sri Lanka
Communitea staat voor de gemeenschap van mensen in Sri Lanka die de thee produceert. De beste theebladeren worden er geteeld en geplukt voor de twaalf smaken die, zoals uit onderzoek bleek, het meest gewild zijn op de Nederlandse markt. Maar er is meer verbondenheid met Sri Lanka: er werd daar ook meegedacht over het product en de vormgeving. In creatieve workshops werd getekend en geschilderd over symbolen. Voor ieder van de theesmaken kwam op die manier een eigen Sri Lankaans icoon tot stand.
Fairtrade en biologisch
De thee komt op de markt in twee uitvoeringen: in echte envelopjes en als luxe sachets. Volledig Fairtrade en deels biologisch. Met een persoonlijke boodschap uit Sri Lanka bij ieder kopje thee. Dankzij die post uit Sri Lanka gaat het verhaal áchter de thee leven. Ook kunnen klanten van Peeze Communitea inzetten om op hun beurt hun commitment te laten zien aan eerlijke handel en duurzaamheid.
Document acties
Opbrengst benefietconcert voor Agriterra
Met deze opbrengst kan de landbouworganisatie UNAG in Nicaragua droogvloeren aanschaffen waarmee de rijstboeren de kwaliteit van de rijst kunnen verbeteren.
Deze kwaliteitsslag kan straks gemaakt worden door de rijst te sorteren na het oogsten, oftewel het kaf van het koren te scheiden. Dat kan door de oogst eerst te laten drogen op een droogvloer en daarna met een zeef alle bijproducten eruit te schudden. Deze bijproducten kunnen vervolgens gebruikt worden als veevoer. Er zijn een aantal boeren van een lidcoöperatie van UNAG die zo'n droogvloer en zeef gebruiken en nu gepelde rijst verkopen. Zij krijgen een hogere prijs voor hun rijst dan voorheen, toen ze hun rijst ongesorteerd, direct van het land verkochten aan een opkoper die de rijst sorteerde en een flinke winst opstreek voor de 'schone' rijst. Ook pinda- en sesamboeren kunnen hier gebruik van maken.
De opbrengst van het benefietconcert is door het Arnhemse bedrijf Four Digits verdubbeld en op vrijdag 7 december was het dan zover. Fairtrade ambassadeur Yvonne Renckens overhandigde namens de organisatie een cheque ter waarde van € 1000,00 aan directeur Kees Blokland van Agriterra.
Document acties
Diaconessenkerk drinkt alleen nog zuivere koffie
Wilko van Loon van de werkgroep Fairtrade Arnhem overhandigt de titel aan Fen de Boer, voorzitter van de diaconie van de Diaconessenkerk.
In de kerk worden waar mogelijk fairtrade producten gebruikt. Niet alleen koffie, thee en suiker maar bijvoorbeeld ook de avondmaalswijn is tegenwoordig fairtrade. Daarnaast wordt ook het fairtrade gedachtegoed actief uitgedragen naar de omgeving om zo ook anderen bewust te laten worden van het belang van eerlijke handel. In de zondagsdienst werd gesproken over rechtvaardigheid en menswaardigheid. “Fairtrade zijn past mooi bij de filosofie van het kerk zijn. Het staat voor een goed beheer van de aarde en op een eerlijke manier met mensen om gaan. Het is een heel praktische manier van je geloof uitdragen. ”
De kerk sluit hiermee aan bij de Stichting Fairtrade gemeente Arnhem, die bedrijven, instellingen en andere organisaties stimuleert om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken en te verkopen. Dit kan variëren van restaurants, winkels, scholen tot jet café op de hoek en de sportkantine. En dus ook de kerk.
Document acties
Bridge to Bridge loop
Met deze deelname vroegen de leden van de werkgroep aandacht voor Fairtrade campagne. De Fairtrade campagne streeft ernaar dat het gebruik en de verkoop van fairtrade producten blijft groeien. Dat kan als steeds meer mensen, overheden, bedrijven en organisaties overtuigd zijn van het belang van fairtrade. De Fairtrade gemeenten spelen hierin een belangrijke rol.
Document acties
Volume producten met fairtrade keurmerk groeit met 20 procent
Stichting Max Havelaar is verantwoordelijk voor het internationale Fairtrade keurmerk op de Nederlandse markt. Producten met Fairtrade keurmerk worden steeds vanzelfsprekender. “Dat komt ten eerste door de jarenlange inzet en het pionierswerk van een aantal zeer betrokken bedrijven. Vervolgens is de bal opgepakt door Nederlandse supermarkten en A-merken”, zegt Peter d’ Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar. Hij vervolgt: “Dat 1 op de 10 bananen ons keurmerk draagt is goed nieuws. Het laat ook zien dat er nog veel ruimte is voor groei. Een mooie uitdaging voor de komende jaren.”
De jaarcijfers van Stichting Max Havelaar laten zien dat koffie en bananen met 60% van de verkopen opnieuw de belangrijkste producten waren in 2011. 1 op de 10 bananen draagt inmiddels het keurmerk. Het totale volume Fairtrade gecertificeerde producten steeg in 2011 met 20% naar 27,5 miljoen kilo met een retailwaarde van 147 miljoen euro. Het aantal bedrijven dat eerlijk verhandelde producten op de markt brengt en aangesloten is bij Stichting Max Havelaar ging van 122 naar 131.
Een belangrijk onderdeel van Fairtrade is de investeringspremie die in de handelsketen wordt gegenereerd. Boerenorganisaties investeren deze premie in versterkingen die zij nodig achten. Zij weten immers zelf het best wat nodig is. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om productiviteitsverbeteringen, onderwijs en gezondheidszorg. In 2011 genereerde de Nederlandse Fairtrade handel een totale premie van 3,3 miljoen euro, 18% meer dan in 2010. Uit consumentenonderzoek van GfK dat NCDO liet uitvoeren blijkt dat parallel aan de marktgroeicijfers het aantal consumenten dat Fairtrade producten koopt ook toeneemt. Van 49,5% van alle huishoudens in 2010 naar 55,3% van alle huishoudens in 2011.
Het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar staat voor een andere manier van handel. Het keurmerk biedt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden betere handelsvoorwaarden en daardoor meer inkomenszekerheid. Dit geeft hen de kans op eigen kracht hun leefomstandigheden te verbeteren en te werken aan een duurzame toekomst. Fairtrade geeft consumenten in en buiten Nederland een krachtig middel in handen om armoede te verminderen via de dagelijkse boodschappen.
Document acties
Eerlijk ontbijt……..tussen de wilde dieren in Burgers’ Zoo
Tijdens Fairtrade Break kunnen de verzorgers van de giraffen en speciale gast Ramon Beuk genieten van diverse fairtrade producten. Van koffie, thee, vruchtensappen tot aan broodbeleg toe. De Giraffen krijgen tijdens deze Fairtrade Break ook een (h)eerlijke lekkernij. De fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen om zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.
Meer Fairtrade Breaks
Ook andere organisaties in Nederland doen mee met de actie Fairtrade Break. Klanten van Wereldwinkels maken bij aankoop van een product kans op een gratis fairtrade pakket waarmee ze thuis kunnen genieten van een Fairtrade Break. Daarnaast kun je in diverse koffiehuizen, restaurants, en openbare locaties in het hele land deelnemen aan Fairtrade Breaks. Kijk op www.fairtradebreak.nl voor alle deelnemende locaties.
Over de actie
Op en rond 12 mei organiseren Wereldwinkels, werkgroepen Fairtrade Gemeenten en anderen in het hele land Fairtrade Breaks. In Nederland is de actie een initiatief van Fair Trade Original, FairBezig.nl, Fairtrade Gemeenten en Wereldwinkels. De organisatoren zorgen er samen voor dat er rond en na World Fair Trade Day meer fairtrade producten worden gebruikt en verkocht. Dit komt ten goede aan boeren en producenten in ontwikkelingslanden.
Document acties
Wethouder Henk Kok onthult 1e Fairtrade gemeente bord in stadhuis
In januari van dit jaar heeft de gemeente Arnhem de eervolle titel van “Fairtrade gemeente” gekregen. De titel geeft aan dat in Arnhem niet alleen de lokale overheid, maar ook winkels, bedrijven, organisaties en inwoners bovengemiddeld veel aandacht besteden aan Fairtrade. Fairtrade of eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handel drijven. De titel houden is overigens niet vanzelfsprekend, daarom is de werkgroep Fairtrade gemeente Arnhem momenteel druk doende met het behoud van de titel “Fairtrade gemeente” voor 2012.
De titel “Fairtrade gemeente” met het daarbij behorende Fairtrade gemeente bord is in februari in het Duivelshuis onder grote belangstelling door de coördinator van de landelijke Fairtrade gemeente campagne uitgereikt aan wethouder Margreet van Gastel.
De gemeente Arnhem is trots op de titel “Fairtrade gemeente” daarom heeft Wethouder Margreet van Gastel tijdens de titeluitreiking in februari aangekondigd dat er in totaal 10 borden, waarvan één bij de entree van het stadshuis en 9 langs de invalswegen van Arnhem zullen worden geplaatst. Hiermee wil de gemeente Arnhem stimuleren dat nog meer winkels, bedrijven, organisaties en inwoners Fairtrade producten gaan gebruiken.
Het bord dat Wethouder Henk Kok a.s. vrijdag 4 november om 10.00 uur bij de entree van het Arnhemse stadhuis zal onthullen staat dan ook symbool voor de borden die binnenkort nog in Arnhem zullen worden geplaatst.